Annons:
Etikettsjukdomen
Läst 9203 ggr
Leffe
3/23/13, 2:03 PM

Hjärtkateterisering

Ett litet finare namn för hjärtkateterisering av höger hjärtkammare är "hemodynamisk högersidig hjärtkateterisering". Vad är detta? Hur går det till? Vad ger det?

Hjärtat

Hjärtat består som bekant av höger och vänster hjärtkammare. Den vänstra pumpar ut syrerikt blod i kroppen. Den högra pumpar in syrefattigt blod till lungorna där blodet får nytt syre och kommer till vänsterkammaren.

Vår sjukdom - PAH - gör att höger kammare har svårt att pumpa blodet genom ådrorna i lungorna då de blivit för trånga. Det innebär ju att det blir svårt att få ut syrerikt blod i kroppen.

Katetens väg

När man börjar misstänka PAH så kan man göra en högersidig hjärtkatterisering för att konstatera det. Man går in med en speciell kateter i armvecket eller i ljumsken och för den upp till hjärtats högra kammare och fram till lungartären.

Innan katetern förs in blir man uppkopplad för EKG-övervakning under hela undersökningen. Man får lokalbedövning vid insticksstället. När allt är på plats och katetern är inne i hjärtat mäter man fyllnadstrycken i hjärtat och i lungvenerna. Man får bland annat fram hjärtats minutvolym och blodets syremättnad. Det tas även en del blodprover. Undersökningen tar 1,5-2,5 timmar.

Vidare får man en uppfattning om tryckförhållanderna inne i hjärtats olika rum, blodflöderna, motståndet i kärlen och syresättningen i blodet i stora respektive lilla kretsloppet.. Det blir en hel del siffror där en del är för höga och en del för låga mot vad de normalt ska vara.

Minutvolymen är ett av de väsentligaste värderna. Är minutvolymen nedsatt flyter blodet långsammare genom kroppen. Det innebär att kroppen hinner utvinna mer syre än normalt och när blodet kommer tillbaka till hjärtat har det en mycket lägre syremättnad än normalt. I vila pumpas i genomsnitt fem liter blod varje minut. Vid ansträngning ökar hjärtats pumpförmåga så att mer syresatt blod kommer ut i kroppen. Vid kraftig ansträngning ökas minutvolymen till 20-25 liter per minut hos en vältränad person.

Kan avsluta med att säga att när jag gjorde den första hjärtkateteriseringen inför PAH-diagnosen var min minutvolym i vila 2,2 och vid ansträngning 3,2 - inte konstigt man blev andfådd på en gång.

Grundbilden är från Actelion Källa: Broschyren "Patientinformation inför hemodynamisk högersidig hjärtkatterisering" av Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge

Annons:
Anita N
3/24/13, 10:17 AM
#1

På många ställen, bla Lund, går man in via halsen i stället. Smidigt för man slipper tryckförband.

Glad Skåning

Gabriella Blomqvist
3/25/13, 2:17 PM
#2

På mig har de gått in på höger sida av halsen. /Gabriella

maclaes
4/1/13, 10:16 PM
#3

Tack Leffe! Mycket instruktivt alltid lär man sig något!

/maclaes

Livet behöver inte vara perfekt för att vara Underbart!  Flört

Maria
4/2/13, 9:48 PM
#4

Jättebra artikel. Tack.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

maclaes
5/7/13, 11:04 PM
#5

Du är en pärla på att plocka fram lättförståeliga förklaringar, det gömmer sig en liten pedagog i Leffe helt klart! Jag har läst den här förklaringen flera gånger, jag tror man behöver det för att fatta sambandet med alla variabler som vill vara med och bestämma över våra kroppar och dess organ!

/maclaes

Livet behöver inte vara perfekt för att vara Underbart!  Flört

Upp till toppen
Annons: