Rehabilitering

PAH-mottagningen i Stockholm

2011-06-09 16:11 #0 av: Leffe

PAH-mottagningen finns på Thorax på Karolinska Sjukhuset i Solna.Tar man sig två trappor upp så kommer man rätt.

Thoraxbyggnaden ligger just nu mitt i en stor byggarbetsplats, som ska bli nya Karolinska. När man väl hittat in så ser man kassan direkt och där betalar man plus får upplysning om var PAH-mottagningen ligger.

Det blir att gå genom en korridor till hissarna som bland annat leder direkt upp till adressen. Två trappor och där finns en skylt "PAH-mottagningen". När man öppnar dörren så är det första man ser, från rummet rakt fram, en vinkande och leende syster Lottie. Nu är man inne i ett utrymme mellan två korridorer som ligger 90 grader mot varandra. Vi är inne i PAH-mottagningens väntrum.

Lottie kommer fram och säger åt mig att vila en stund så andhämtningen minskar så att hon sedan ska ta blodtrycket och kolla syremättnaden.. Så kommer Henrik fram, lika glad som Lottie. Sägas kan att detta är första gången jag träffar Henrik, men det är nästan alltid han jag pratar med per telefon.

Jag följer Henrik till ett rum där min vikt och mitt blodtryck och syremättnad mäts. Jag hade önskat att vikten och syremättnaden hade bytt plats - siffermässigt.

Sedan är det dags för doktorn. Då blir det ett väntrum med en fin soffgrupp. När man kommer dit vinkar Magnus, som läkaren heter från sitt rum och ber om ursäkt att jag får vänta en stund. Han håller på och skriver något. Ett par minuter senare kommer han ut och ber åter om ursäkt att jag fått vänta.

Vi pratar om min sjukdom, hur jag mår samt lite allmänna saker om mitt välbefinnande. Innan jag sedan får gå hem ska lite blodprover tas. Vi bestämmer att vi ska ses i december igen om inget oväntat inträffar.

Så hamnar jag i det första väntrummet igen och får komma in i Lotties rum där även Henrik hör hemma. Lottie tar blodprov medan Henrik ställer några frågor som han skriver in i datorn.

Så är allt klart och jag ska ge mig iväg hem igen. Jag känner mig lugn och glad. Det känns som om jag är en viktig person och inte som något som ska behandlas för bara en åkomma. Man är en människa. Lite svårt att förklara, men det är en härlig känsla i alla fall.

Min syster var med mig på besök och hon har haft mycket med sjukvården att göra på många sätt och vis. Hon sa spontant till mig efter besöket. "Så här skulle sjukvården vara! Tänk personalen, från sköterskor till läkare, utstrålade både glädje och empati!"

Ja så har jag känt hela tiden sedan jag fick diagnosen PAH.

Anmäl
2011-06-10 08:16 #1 av: Gittan

En trevlig oas mitt i allt elände alltså.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2011-06-10 12:47 #2 av: Leffe

Jag har samma känsla på husläkarmottagningen också. Tycker PAHenheten och husläkarmottagningen kompletterar varandra jättebra. Aldrig några problem

Anmäl
2011-06-10 13:13 #3 av: EvaG

Kan bara säga: Toppen och underbart!

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-06-10 16:01 #4 av: Maria

Jag blir så glad när jag läser detta.

Både som indirekt personal och även som patient. Jag har också väldigt bra erfarenheter.

Det är så ofta man får läsa negativt om vården.

Skönt att de tar hand om dig Leffe.

/Maria

 

Anmäl
2011-06-10 18:32 #5 av: Leffe

Det skulle vara intressant att få läsa hur det är på andra PAH-mottagningar också.

Du som är på andra hör gärna av dig till mig så fixar vi så du kan skriva en artikel om den

Anmäl
2011-06-13 22:05 #6 av: fragpopz

Eftersom Elliot är ett barn så går vi på Kardiologen på Astrid Lingrens barnsjukus för motsvarande kontroller. Personalen där är väldigt bra att ha att göra med så jag har bara gott att säga om dem.

Anmäl
2012-07-22 15:00 #7 av: maxiebusig

Henrik sa inte så mycket vid besöket på PAHmottagningen. Det gjordes ett ultraljud av hjärtat. En förrstoring av höger kammare och högt tryck i lungartären. De ville vänta med medicinering tills jag blev sämre. Det blev försämringar med tiden. Efter en tid på hjärtkliniken sattes medicin in.

Anmäl
2012-07-27 01:16 #8 av: maclaes

Ja du Leffe! Jag går också på samma mottagning som du och jag tycker din beskrivning stämde på pricken. Varje gång jag varit där är det bara Henrik jag träffat. Han är från Gotland och jag känner hans mamma genom arbetet inom sjukvården då var Henrik två tvärhänder hög. Nu är det sympatisk ung man som får en att känna sig lite speciell när man är där!

Får du inte göra en ultrljudsundersökning varje gång du är där?

/Claes

 

Anmäl
2012-07-27 01:31 #9 av: Leffe

Jo varje gång jag är där inför de ordinarie besöken. Då har det även varit gångtest innan. Några gånger har jag varit där "akut" också och då har det varit blodprover och blodtryck samt mätning av syret.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.