Övrigt

Min stad

2012-10-11 13:38 #0 av: Maria

Jag vet att många älskar landet och naturen och behöver detta för att må bra men här kommer några andra tankar från en inbiten stadsbo och hur staden får mig att må bra.

Jag är Göteborgare och är uppvuxen i miljonprojektens höghus. Har bott i höghus i 36 år.

Numera bor jag i ett litet radhus med en trädgård på 100 kvadrat.

Jag har haft förmånen att tillbringa sommarlov och andra helger på landsbygden vilket ger en bra blandning men får jag välja så vill jag ändå bo i min stad.

Att bo i en stad ger en massa sinnesintryck.

Jag älskar att åka spårvagn och titta på alla människor och allt som rör sig både i vagnen och utanför. Ett gytter av människor och färger. Människor av alla de sorter och åldrar.

Sedan har vi ljuden.

Allt sorl från människor som pratar, skrattar, ropar. Bilar som kör, tutar och spårvagnar som gnisslar. Ibland kan man höra ett dovt ljud av en båt från hamnen. Måsarna som kretsar över hustaken och kajorna som kommer in skränandes som svarta moln på eftermiddgen och sätter sig på hustaken som ser ut att ha fått svart takskiffer.

Man hör hundar skälla och barn som skrattar. Dörrar som slår och musik som strömmar ut från affärer.

Det kommer en vemodig musik från en man som spelar på ett franskt musettedragspel i ett gathörn. Domkyrkan slår sina klockslag varje timme.

Sedan har vi alla dofter.

På spårvagnen kan man känna doften av en rökare som kliver på, unken doft av kroppar som arbetat hela dagen eller som kommer från träning. Parfymer av alla de slag och en och annan dålig andedräkt om man kommer för nära i trängseln.

På gatan så kommer dofter från något gatukök eller en restaurang. Nybakade våfflor doftar snabbt förbi. Avgaser från bilarna och kaffedoft från något kafé.

Jag kan bara gå omkring och njuta. Jag älskar att studera människor och gissa hur de lever, kommer ifrån, bor eller mår.

Att sitta en stund vid "kopparmärra" på Kungsportsplatsen är njutning för mig. Jag tröttnar aldrig.

Någon har myntat uttrycket "Stadens Puls" och jag tycker det är beskriver det hela på ett bra sätt. Staden har en puls, den lever och vi är alla del av den.

Jag älskar verkligen Göteborg.

Trivs man med hur man lever och hur man bor så mår man så mycket bättre. Jag tror det betyder mycket mer än vad vi anar.

 

 

Bild från DickGillberg/goteborg.com

 

/Maria

 

Anmäl
2012-10-11 16:19 #1 av: Leffe

Jag är också stadsmänniska och trivs

Anmäl
2012-10-11 16:29 #2 av: Maria

Roligt att höra Leffe.

Annars så verkar de flesta trivas bäst i naturen och på landet.

Tur att det finns några som oss.Skrattande

/Maria

 

Anmäl
2012-10-17 06:57 #4 av: maclaes

Poetiskt!

/CLaes

Anmäl
2012-11-05 20:58 #5 av: Perly

Mesta dels uppvuxen på landet, o bor för stunden i villa utanför ett litet samhälle, men får jag välja själv så blir det staden med betongen under fötterna, 163 I'll be back

Alltid Oavsett

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.