Sjukdomen

Två enkla ord

2012-11-20 18:02 #0 av: Leffe

Sedan jag fick diagnosen PAH har jag lärt mig betydelsen av två ord. Två ord som jag tidigare aldrig tänkt på. De två orden är anpassning och livskvalité.

Inte nog med att jag upptäckt dessa två ord, som jag aldrig haft en tanke på tidigare. De följs åt också när det gäller vår sjukdom. Ju mer vi lyckas anpassa oss efter sjukdomen desto bättre blir ju vår livskvalité. Vad blir då resultatet? Jo vi mår bättre.

Allt detta är ju lätt att säga, men tänk på hur det är egentligen. Vi har alla olika svårighetsgrad på vår sjukdom, men vi kan alla anpassa oss efter våra egna förutsättningar. Hur dåliga vi än är så kan vi anpassa oss så lungorna, hjärtat och hela kroppen mår bättre än innan anpassningen. Har vi då anpassat oss efter vår sjukdom så har vi automatiskt ökat vår livskvalité jämfört med innan.

Vad innebär då anpassning? Ta en promenad och lär känna din kropp, lär känna hur långt du kan gå innan eländet sätter igång. Går gränsen vid tio meter så stanna precis innan och vila. Går gränsen vid två meter stanna även då precis innan gränsen är nådd. Det är bara att hålla på så. Då kommer du känna att du mår bättre och din livskvalité har ökat.

Gör saker och ting långsammare och kortare stunder såsom att städa, tvätta, laga mat med mera. Strunta i klockan för den är oväsentlig i sammanhanget. Strunta i vad andra tycker och tänker. Deras tyckanden och tankar kan du inte göra något åt. Redan då kommer du känna att du mår bättre och din livskvalité har ökat.

Jag har lärt mig att göra saker och ting i min takt. Anhöriga och bekanta anpassar sig till det och då känner jag också att min livskvalité har ökat.

Det jag har svårast med är trappor och uppförsbackar. Det blir till att försöka undvika trappor så mycket som möjligt. Det är bara att inse fakta och när man insett detta då ökar faktiskt livskvalitén. Med uppförsbackar gäller samma sak.

Sedan finns det hjälpmedel som ökar livskvalitén. Jag bor i ett backigt område och har av arbetsterapeuten fått en eldriven rullstol. Först skämdes jag inför alla grannar, men de tyckte bara att det var kul att jag kom ut.  Tänk vad min livskvalité nu hade ökat. Färdtjänsten är också något som är jättebra. Det första jag gjorde när jag fick färdtjänst beviljad var att åka till pizzerian för att äta en pizza. Något jag inte orkat göra på länge. Hur det kändes? Underbart och min livskvalité hade ökat.

Nu är vi olika till vår läggning också, men det gäller att försöka tänka på minsta lilla framsteg. Framsteg som vi får via vår medicin och vår ansträngning och tålamod att anpassa oss till vår sjukdom. Hur litet framsteget än verkar så är det ett framsteg och alla framsteg ökar vår livskvalité. För varje minsta lilla stegökning av livskvalitén mår vi bättre.

Jag hoppas ni alla tar till er dessa två enkla ord - anpassning och livskvalité för då kommer ni alla må bättre även om det bara är aldrig så lite.

Anmäl
2012-11-20 20:30 #1 av: Gabriella Blomqvist

Tack Leffe!

Såå sant.

önska dig en trevlig kväll!

Gabriella

 

Anmäl
2012-11-21 13:41 #2 av: Eine

Fin artikel och klokt perspektiv!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-11-23 08:47 #3 av: Gittan

Otroligt fint skrivet. Gör att man tänker framåt.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-11-25 12:22 #4 av: Maria

Vilken fantastiskt bra artikel.Glad

Så sant och så tänkvärt.

Jag ska ta till mig en del där. Känner att jag behöver det.

Jag fastnade specielt för dessa orden:

Strunta i vad andra tycker och tänker. Deras tyckanden och tankar kan du inte göra något åt. Redan då kommer du känna att du mår bättre och din livskvalité har ökat.

 

/Maria

 

Anmäl
2012-11-28 23:29 #5 av: DesK

Oh så kloka ord, Leffe! Glad

Désirée

Anmäl
2015-11-12 20:48 #6 av: VSK

Härlig inställning Leffe Tummen upp

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.