Problem

ASIH

2012-11-09 18:44 #0 av: anhöriga707805

Skriver detta igen fast i en annan grupp.

Det var ett tag sen jag skrev här, det har varit en turbulent tid men anklagelser, hårda ord och ledsamheter från svärföräldrarnas sida.

Min svärfar, som är den som betett sig väst i hela situationen, är väl nu att beteckna som svårt sjuk i pah.

Han är i funktionsklass 4, har KOL och en gammal infarkt som inte gör läget bättre. Han har legat på sjukhus i snart 5 veckor.

Min fråga gäller ASIH.

Svärmor ringde hem till min man och kvittrade mycket glatt om svärfar nu var så pigg att han kunde sitta upp och prata samtidigt. Det låter i mina öron inte så piggt, för han kan inte längre ta några steg och prata samtidigt.

I alla fall. Hon är så glad att det är aktuellt med ASIH, avancerad sjukvård i hemmet. Jag har jobbat inom vården själv och har även kommit i kontakt med ASIH så min kusin och även en god vän var döende i cancer. De beviljades detta för att få dö hemma, i lugn och ro. Min svärmor verkar tro att detta innebär att han är på väg att bli frisk och återställd.

Är det verkligen positivt att ASIH kopplas in? Eller är detta bara ett steg mot det oundvikliga?

Min man har nu all kontakt med svärföräldrarna och jag och vår dotter varken träffar dem eller talar med dem efter allt som hänt men jag frågar för min mans skull. Han vet ju varken ut eller in.

Kram på er alla fina <3

Anmäl
2012-11-11 11:10 #1 av: maclaes

Är han i funktionsklass 4, har KOL, haft en infarkt och nu är på väg in i ASIH kan det ju knappast vara läge att tänka sig att han kommer att studsa upp ur sängen efter ett par veckor. Orsaken kan väl vara att hemmiljön är att föredra om man har hans diagnoser.

 

Nedan är hur det fungerar i Göteborg och skillnaden är väl inte så stor beroende på vilket Landsting man tillhör.

 

Om din man är orolig så har dom ju ett team där även kurator ingår så han kan ju vända sig ditt för att bli upplyst.

 

Hur som helst, en pappa är en pappa!

Kramar till familjen /Claes

 

 

Enheten för avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Enheten är en specialistläkarenhet med medicinskt ansvar för patienter som vårdas inom Göteborgs stads team för ASIH. För inskrivning krävs remiss till enheten. ASIH i Göteborg består av multiprofessionella team med särskild kompetens i palliativ vård. Förutsättning för inskrivning är att patienten har en avancerad sjukdom med komplexa symtom samt vill och kan vårdas hemma. Vården grundas i ett palliativ förhållningssätt.

Patienter inom slutenvård skrivs in efter att vårdplanering genomförts. Övriga patienter skrivs in efter läkarbedömning i hemmet. Patienten ska vara i behov av ASIH teamets samlade resurser. Efter inskrivning tas det medicinska ansvaret över av enhetens läkare.

Enheten tar som regel inte över läkaransvaret för barn. Aktuell patientgrupp är vuxna. Läkaransvar tas inte för patienter boende i kommunala äldreboenden. Om patienten är inskriven på enheten och behov av korttidsvård föreligger kvarstår som regel läkaransvaret. Förutsättning är att korttidsvården bedrivs inom Göteborgs stad och att intentionen är att patienten efter vårdtiden ska återvända till den egna bostaden.

Beskrivning av patientgrupp för inskrivning:

Patienter med avancerad sjukdom i ett palliativt skede med uttalade symtom. Vanligt är besvärande symtom så som smärta, illamående, nutritionsproblem, trötthet, ångest etc.

Patienter har ibland pågående palliativ cytostatika eller strålbehandling. Ofta innebär det skötsel av t.ex. CVK, sond, P-kateter, infusionspump etc. Vanligen skrivs patienten in i ett relativt sent sjukdomsförlopp där särskild kompetens för palliativa vårdinsatser krävs. Tumörsjukdomar är de vanligaste diagnoserna men även andra sjukdomsgrupper förekommer t.ex.

  • KOL/ respinsufficiens,
  • neurologiska/ neuromuskulära sjukdomar,
  • hjärtsvikt NYHA IV,
  • annan uttalad organsvikt.
Anmäl
2012-11-12 08:59 #2 av: anhöriga707805

Hej Claes!

Tack för ditt svar. Jag ska nog be min man ringa till PAH-enheten. I Stockholm någonstans.

Han har pratat med en läkare där förut och alla där har varit väldigt förstående som tur är.

Tusen tack för att ni finns här alla, det är svårt när man känner sig ensam i allt detta.

Kram till dig Claes!

Anmäl
2012-11-20 18:41 #3 av: Leffe

Jag kan inte gå och prata samtidigt så det är inget mått på att din svärfar närmar sig det oundvikliga. När jag var som sämst, funktionsklass 4, var det min bästa kamrat och min ena syster som tog hand om mig och mitt hem. Det är väl inte liknande ASIH. Jag har också haft hjärtinfarkt, men däremot inte KOL. Nu mår jag betydligt bättre, men det tar sin tid

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.