Övrigt om PAH

Att resa med PAH

2013-06-15 15:38 #0 av: Gabriella Blomqvist

Jag tänkte under några veckor dela med mig av hur det går att resa med PAH Om jag stöter på hinder, hur det känns att flyga eller vad det nu kan vara. Min utgångspunkt är att jag är relativt frisk. Bra syresättning, vid vila98% och när jag gjort 6minuters testet drygt 600m och syresättning runt 90% och snabbt upp till 98%igen.
Det första som är annorlunda är att hela handbagaget är fyllt av mediciner . Det får knappt plats en bok.

Anmäl
2013-06-17 04:07 #1 av: Gabriella Blomqvist

30grader och regn är ingen bra combo :) känns som att kliva in i en ångbastu. Tur att bussar och köpcentrum har AC. Sammanfattning hög luftfuktighet är ett hinder att räkna med. Idag blir det till att sova middag.

Anmäl
2013-06-18 13:16 #2 av: maclaes

Härligt att du drog iväg på en sån resa det kallar jag utmaning! Kämpar

Kommer att följa din reserapporrt det skall bli intressant för till hösten drar jag nog iväg på ett par veckor.

Lev väl/Må väl

/maclaes  Cool

Anmäl
2013-06-19 05:26 #3 av: Gabriella Blomqvist

I kväll bär det av från Hong Kong mot Australien. Flygningarna hittills, 2st, har gått bra. Första skuttet var bara 45min det andra nästan 10timmar inga som hellst problem . Jag har upptäckt att ju större plan desto mindre känns accelerationen. Det är den som är påfrestande för mig. Den första timmen innan kroppen ställt om sig känns lite obehagligt men det är nog inget med just PAH att göra utan allmänt. Det här skuttet kommer att ta knappt 9timmar. Så jag räknar med att det också går bra Igår var det mycket lägre luftfuktighet så vi passade på att åka upp till Victoria Peak och se på utsikten, helt klart väder, underbar utsikt över Hongkong och ut över öarna. Det fanns en underbar promenad som låg i skuggan :) Promenadtakten förövrigt är låååångsam men Hongkongbör går inte så fort heller det är för varmt, så jag hänger nästan med ändå.

Anmäl
2013-06-20 22:49 #4 av: maclaes

Avundsjuk får man vara det? 

Bra att flygningarna inte tog musten ur dig. 
Bilden är kanon det är nästan som om man står där själv!
Det har varit varmt på Gotland också så vi måste gå låååångsamt här med. Hur länge skall ni vara borta?

/maclaes

Anmäl
2013-06-27 11:00 #5 av: Gabriella Blomqvist

Nu äntligen har jag tillgång till wifi i två dagar. Ute på landet i Australien har det varit lite sämre med tillgång till omvärlden.

Vi har kvar 3 och en halv vecka av vår resa och kommer då att besöka Brisbane, norra Nya Zeeland en vecka på var plats och Sydney och Singapore några dagar var .
Den här veckan har vi sökt oss lite mer norrut till södra delen av stora barriärrevet. Det är ju vinter här så det är ganska kallt 15-20grader och det blir råkallt inomhus men här har det varit lite bättre.än i Brisbane.

Igår åkte vi med en tur ut till en korallö och snorklade. Ja även jag :) inte så länge och med flytväst så jag slapp simma. Andningen fungerade bra ingen anfåddhet. Däremot på resan ut gungade det lite både hit och dit och det blev ansträngande att parera fastän jag satt ned.

Anmäl
2013-06-27 14:33 #6 av: Leffe

Vilken härlig upplevelse detta måste vara

Anmäl
2013-06-27 23:44 #7 av: maclaes

Vinter! Burr! Låter som om du glömt raggsockorna?

Vi följer din resa och tittar in varje dag för att se om det kommit några nyheter!

Simma lugnt!

/maclaes


Anmäl
2013-06-28 09:17 #8 av: Gabriella Blomqvist

Raggsockor skulle sitta fint på de här kalla golven. :)

Har upptäckt att medicinering som ska ske flera gånger per dag blir lite si och så. Tidsskillnader vid flygningar ställer till det liksom utflykter. jag glömer ju att inhalera. Ser det som att 4gånger är bättre än 3 och 5gånger är bättre än 4.ordinerade 6gånger har jag inte lyckats med en ändå gång de senaste 2veckorna.

Idag har vi varit på tur med 4wd bil på en sandö Fraiser Island. Om jag tyckte det vår jobbigt med gungning ut till snorklingen så vår det här värre. Jag har träningsvärk i ryggen. :) men det vår det värt. Åka på sandstranden, i djungeln och båda i en regnvattenssjö. Nu är det ryggläge som gäller för i morgon ska vi på zoo.

Anmäl
2013-07-02 03:18 #9 av: Gabriella Blomqvist


Utflykten till Australian zoo var en upplevelse. Aven om djuren var i inhangnader sa var det fasinerande att se och klappa kangaruer och koalor. Koalorna hade "pet duty" nagra minuter var for de kunde inte smita in pa vilo omradet som kangaruerna kunde. Krokodilerna var ocksa maffiga. Vadret var perfekt lite mulet, ingen risk att forgas av varmeslag da heller.

Vi har vilat i tva dagar inte gjort naganting sarskilt bara hangt i min morbrors hus som vi far lana den har veckan.

Om ni undrar varfor det inte finns prickar over a, a och o sa beror det pa att jag lanat en dator pa biblioteket pa orten .

Har kommit pa vilken min basta van ar Stodstrumporna ! Ovardereliga pa resan.

Anmäl
2013-07-07 05:05 #10 av: Gabriella Blomqvist

Nu lämnar vi Australien och är påväg till Nya Zeeland för en vecka. Så på med stödstrumporna och iväg :) en liten tripp på tre timmar.

Anmäl
2013-07-08 01:00 #11 av: maclaes

Låter trevligt du har blivit en liten Globetrotter och som banar väg för andra som inte tror/vågar ge sig iväg ut i världen p.g.a PAH. Jag har i alla fall förnyat mitt pass och tittar efter en resa i höst. Ni är inspirerande!

/Claes

Anmäl
2013-07-10 08:08 #12 av: Gabriella Blomqvist

Nu har vi kommit till Rotorua, ligger ganska centralt på Nya Zeelands nord ö. Här bubblar det ur marken i stadsparken. Coolt! Stugan vi hyrt tre dagar värmsupp med värme från egen källa. Central värme är inte dumt för det är knappt 10grader varmt.

Hittills har allt gått mycket bättre än jag trodde det skulle göra. Har orkat göra nästan allt som de andra gjort. Stannat hemma ett par gånger, valt att sitta på ett café när de andra gått runt mer, jag har valt lite kortare rundor än de andra ibland. En positiv sak är att min kondis har förbättrats betydligt. Beror nog både på mer motion och att blodtrycket är normalt nu. Jag ska aldrig mer ha så där lågt blodtryck . För fyvale vad dåligt man mår då.

Återstår bara en och en halv vecka innan vi åker hem. 4dagar kvar av Nya Zeeland, fasinerande natur. Den hoppas jag få se mer av.

Anmäl
2013-07-10 08:37 #13 av: Gabriella Blomqvist

En liten koala måste jag få visa. De bara satt och sov men så söta.

Anmäl
2013-07-13 10:52 #14 av: Gabriella Blomqvist

Idag har jag behövt vila på eftermiddagen efter lite sightseeing i hamnen i Auckland Ioch lätt shopping. Slappat framför TVn. Hjärtat känns lite trött, blir säkert bättre i morgonbitti. Har kännt lika nu två kvällar irad. Inte så konstigt som vi har hållt igång. I morgon vidare till Sydney...

Anmäl
2013-07-13 11:23 #15 av: Raija Danielsson


Jag skulle ge (nästan) vad som helst för att få en syresättning som du har. Tänk, då kunde jag kanske också planera en resa.

Istället så har jag bara mer behov av syre och det är så trist. Idag har jag haft min motion och mitt äventyr med att gå runt hyreshuset där jag bor. Naturligtvis med syrgastuben med mig. Tänk så kul det är!

Tror fortfarande att det vänder en dag och att jag ska bli bättre. Då ni.

 

Ha nu en fortsatt trevlig resa. Berätta mera och gör oss avundsjuka. Kom ihåg att det är dig väl unt.

 

Raija

Anmäl
2013-07-14 23:58 #16 av: maclaes

Va skönt att du har orkat så pass mycket och känt att kondisen blivit bättre, klart att du blir trött då och då kroppen behöver återhämta sig det är precis som att gå på gymmet. Hoppas må bra trenden håller i sig och att du hinner njuta riktigt ordentligt!

/maclaes Sol

Anmäl
2013-07-15 11:04 #17 av: Gabriella Blomqvist

I förra veckan då vi var i Rotorua kom jag på mig själv att kolla in om rundturerna skulle fungera för rullstolar. Vandringsleden 1 1/2km i Waiotomo geotermiskt område med kokande pölar i olika färger skulle fungera för elstol enkelt... Tänkte ladda in en bild på min favorit pölar, en grön en men det klarade inte internetuppkopplingen av. Ni får föreställa er en limegrön damm omsluten av kalkklippor :)

Anmäl
2013-07-15 11:15 #18 av: Gabriella Blomqvist

Idag jag gått låååååångt igen. Operahuset, the Rocks (gamla stan), botaniska trädgården. I olika fyra timmar har vi traskat runt. Sen behövde jag vila på rummet med "the Hobbit " som sällskap.
På grund av att jag behöver tillbringa mer tid på rummet så har kvalitén på boendet fått större betydelse än förr. Rekomenderar inte ett backpackers hostel med utsikt över en tegelvägg trots det billig priset. Det blir lite deprimerade faktiskt vägs dock upp en smula av att det är sol ute.
Imorgon tar vi sightseeing från vattnet, då behöver jag inte gå.

Anmäl
2013-07-15 11:36 #19 av: Leffe

Vad bra att det går så bra. Det låter, trots tegelvägg, att du njuter av resan.

Anmäl
2013-07-16 10:07 #20 av: Gabriella Blomqvist

Ja, jag njuter. En tegelvägg hör på nåt sätt till ändå. Under de här veckorna har jag verkligen fått vidgat mina vyer och fått nya intryck. Hur kan man vidga vyer och få nya intryck på hemmaplan när orken kanske inte räcker till mer än 300m promenad ?

Idag var vi inte på båttur utan till en hamn Darlingharbour . Så det blir promenad ändå. gick ganska bra. Vi var på akvariet och tittade på hajar och andra "hitta Nemo" fiskar. Både Doris och Nemo var där. Vädret har varit mulet-sol-åska-sol 18grader, raggsockor har inte behövts här i Sydney. I morgon blir promenad det nog Bondi Beach.

Anmäl
2013-07-17 01:56 #21 av: maclaes

Håll raggsockorna i beredskap vädret kan vara nyckfullt!

/maclaes

Anmäl
2013-07-18 01:08 #22 av: Gabriella Blomqvist

Här i Sydney har det varit skönt och förvånandsvärt varmt. Igår var vi ut till Bondi beach och badade. Ska sanningen fram så badade de andra och jag badade fötterna. Vattnet hade luknande temperatur som Östersjön i juli. Barnen har börjat längta hem. Igår höll sonen 13år handen på operahusets keramiktak och sa närmare Sverige än såhär kan jag inte komma idag. I övrigt har det fungerat bra för barnen. Vi har ju oftast bott flera dagar å varje ställe och i morbrors hus betydligt längre men nu vill de gärna hem.

Snart bär det av Singapore för 3nätter. Ska bli spännande och varmt och skönt. Ett uppehåll innan den långa flygningen på nästan 12timmar till Helsingfors söndag natt.

Anmäl
2013-07-26 10:33 #24 av: Gabriella Blomqvist

Hem ljuva hem! Ett sista inlägg.

När jag väl var hemma så blev jag sjuk och har legat i tre dagar och snörvlat. Förkylningen verkar ha släppt nu som tur är. 

En sak som jag tänkte på i Singapore var att det var ohyggligt varmt i solen men att det mesta hade luftkonditionering så det gick att snika in i en affär och stjäla lite kyla. Jag skulle inte kunna åka till en plats så varm och luftkonditionering är sällsynt, det är inte att tänka på. En annan sak var att på en flyg dag är det bra om man har tillgång till någonstans att vila när man checkat ut från hotellet. Det blev lite tungt när vi checkade ut kl 12 och flyget gick 12 timmar senare. Det blev ett puslande vill jag lova när jag letade möjligheter till kall luft och stol att sitta på Glad

Anmäl
2013-07-26 11:00 #25 av: Leffe

Välkommen hem

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.