Hjälpmedel

Ta PK prov själv.

2013-09-08 00:37 #0 av: maclaes

De inom Stockholmsområdet får ju utbildning och apparatur gratis för mig som bor på Gotland kostar det ca 6.500. Jag var kallad till utbildning på Danderyds sjukhus nu i september men tackade nej. Varför tackade jag nej? Saken är den att om man ändå skall gå 1gång i månaden för att ta leverprov då är man ju ändå där och då tar man ju ett PK prov samtidigt. 

/maclaes

Anmäl
2013-09-08 01:07 #1 av: Leffe

Så resonerar jag också

Anmäl
2013-09-09 08:28 #2 av: Raija Danielsson


Hur tar man ett sådant prov själv? På mig tar de i armvecket, oftast i höger arm. Jag är högerhänt så jag skulle inte klara av det. Det kanske finns andra metoder. Men om provvärdena inte är bra, vem ändrar doseringen av läkemedel då?

Själv har jag fått så låga värden de sista månaderna så jag får ta prov varje vecka nu. Höjning av Waran med en tablett per vecka har det blivit.

Raija

Anmäl
2013-09-09 12:56 #3 av: Leffe

Stick i fingret och koll i en liten apparat. Det är ungefär som för diabetiker

Anmäl
2013-09-11 23:57 #4 av: maclaes

Det är som Leffe säger ett litet stick i fingret så att några bloddroppar dyker upp man droppar en bloddroppe på en lite plastskiva som sen sticks in i en liten testapparat CoaguCheck. Där kan man på maskinen avläsa hur ditt blod koagulerar. Detta i sin tur avgör om din dosering är bra eller om den skall ändras. För att få den går man igenom en liten utbildning på något av sjukhusen. Där lär man sig också att ändra doseringen själv i fall behovet dyker upp.


/maclaes


Anmäl
2013-09-24 08:06 #5 av: Gabriella Blomqvist

jag står jagpå kö för att gå kursen också. Mitt PK-värde hoppar lite upp och ned och jag skjuter lite förlänge på att gå och ta det där provet. Så jag tänkte att det blir lite bättre om jag kan sköta det hemma. Jag kommer i alla fall behöva ta leverstatus ca en gång i månaden men om jag skjuter på det ett par veckor så är inte det hela världen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.